Astrid & Jonny – Vacation in Skåne

This and all episodes of this podcast are available to study as a lesson on LingQ. Try it here.

Astrid and Jonny discuss a vacation in “Skåne”. (Astrid och Jonny pratar om semestern i Skåne.)

Jonny: Och nu har vi åkt ner till Skåne. Astrid: Det har vi gjort. Jonny: Och här är i alla fall vädret väldigt soligt och skönt. Astrid: Det är verkligen skönt.

Man börjar dagen med att äta frukost ute i det fria. Jonny: Ja, äta frukost ute i solen är man ju inte så van vid hemifrån. Astrid: Nej det håller jag med om. Jonny: Och just den här luften man kan andas på landet.. Astrid: Den är färsk. Jonny: Färsk luft med syre istället för avgaser.

Det tycker vi om. Astrid: Det gör vi. Jonny: Vi kom i förrgår. Astrid: Det gjorde vi. Jonny: Så flög vi ner i ett varmt flygplan. Astrid: Det var ett väldigt varmt flygplan. Jonny: Ja där kunde man verkligen kippa efter andan. Astrid: Det var synd om de stackars små barnen som åkte med. Jonny: Ja. Astrid: De förstår inte det där. Jonny: Nej de verkade ha det jobbigt, de lät inte så glada.

Men flygresan var kort i alla fall. Astrid: Det var den. Jonny: Piloten var lite rolig. Astrid: Ja han sa något kul när vi skulle åka ner. Jonny: Ja vad sa han? Att alla hade kortbrallor. Var det inte det han sa? Astrid: Nej det var det inte. Han sa: Här var inte så många som hade långbrallor! Jonny: Så var det, men det är ju nästan samma sak? Astrid: Ja fast motsatsen Jonny: Ja det har du rätt i! Och så har det varit sedan vi kom hit också.

Det har varit korta byxor. Astrid: Ja det har det varit. Jonny: Och idag var vi på stranden och gick runt lite. Astrid: Det var trevligt. Jonny: I Åhus. Astrid: Ja, där var sanden varm även om klockan var 7. Jonny: Ja det var synd att vi inte kom tidigare för då hade vi kunnat bada lite, för vattnet kändes varmt och skönt. Astrid: Det gjorde det faktiskt. Förvånansvärt varmt.

Det är ju ändå havet. Jonny: Ja det borde ha varit kallare tycker jag, för så många dagar har det ju inte varit så här varmt. Astrid: Nej. Jonny: Sen när vi kom tillbaka så grillade vi revbensspjäll Astrid: Det var gott. Jonny: Det var god marinad du gjorde. Astrid: Ja det var det. Jonny: Vad var det du hade i? Astrid: Det var en olivolja med smak av citron från Sicilien och sen var det kryddor från Provence och sen var det lite, soya, salt och cayennepeppar, lite tabasco faktiskt för att få lite styrka. Jonny: Ja styrkan kände man. Astrid: Och salt och peppar. Jonny: Ja det var väldigt gott i alla fall. Astrid: Det var det. Jonny: Och så grillade vi majs till Astrid: Ja majskolvar Jonny: Och lökar fast de blev lite för starka, att käka löken. Astrid: Ja. Jonny: Och sen satt vi ute på altanen och åt i solnedgången. Astrid: Det gjorde vi. Jonny: Vad ska vi göra mera då i dagarna tycker du? Astrid: På torsdag så ska vi åka till en inredningsbutik i Helsingborg och sen så tänkte vi faktiskt åka över, tillsammans med mina föräldrar, till Köpenhamn över den stora bron, över sundet. Jonny: Över Öresundsbron. Astrid: Ja. Jonny: Det ska bli trevligt.

Det ser jag verkligen fram emot. Det är inte varje dag man åker till Köpenhamn. Astrid: Nej det är det inte. Då ska jag äta Wienerbröd med choklad på. Jonny: Är det speciellt danskt? Astrid: Ja eller ”Kranskage” Jonny: Är det wienerbröd som heter ”kranskage”? Astrid: Nej, det är det inte. Det är en helt annan grej. Jonny: Vad är det för något? Astrid: Det är ett marsipanhorn med sån här glasyr. Jonny: Det tror jag faktiskt att jag har ätit någon gång. Astrid: Det har du!

Hornet smakar nästan som någon form av mazarin. Jonny: Ja men då har jag nog ätit det någon gång i Köpenhamn. Astrid: Jo för vi brukar stanna på strandvägen och köpa det på ett känt konditori där. Jonny: De är goda. Astrid: Det är de verkligen. Jonny: Shoppingen brukar vara lite bättre i Köpenhamn än den var i Prag Astrid: Det brukar den verkligen vara.

Det finns ju en hel del inredningsbutiker där som man vill gå loss i. Jonny: Och kända designers kommer ju ofta från Danmark. Astrid: Ja, som Arne Jacobsen Jonny: Georg Jensen Astrid: Jacob Jensen. Jonny: Är de släkt? Astrid: Ja, jag tror det i alla fall, men man vet ju aldrig Jonny: Nej det är väl ett vanligt namn: Jensen, i alla fall i Danmark Astrid: Ja. Jonny: Är det något mer vi ska titta på i Danmark? Astrid: Ja det skulle väl i så fall vara om vi åker över till Louisiana och tittar lite på konst. Jonny: Ja just det.

Det är ju ett konstmuseum det också. Det är ofta vi går på konstmuseer ändå. Astrid: Det kanske är för att vi är konstintresserade inom vår familj Jonny: Det kan ju vara det. Det är ju två konstmuseer inom kort. Astrid: Ja. Jonny: Ska vi köpa någon billig sprit när vi är i Danmark? Astrid: Ja det är väl aldrig fel. Det är ju betydligt mindre moms, eller skatt i varje fall i Danmark. Jonny: Ja det är väl lätt att få mindre skatt än det är i Sverige, på allt vad man än handlar.

Vi är ju rätt kända för vårt skattetryck. Astrid: Det stämmer. Jonny: Men annars ska vi väl åka till Kivik en dag? Astrid: Ja om du är kvar då. För vi funderar ju på att åka till Kivik och gå på ett kulturcentrum som är nystartat där.

Det har ju också lite med konst att göra och i Kivik finns det ju även ett känt musteri. Jonny: Där kan man köpa goda juicer och cider. Astrid: Stämmer och äppelmos och allt vad det är. Jonny: Allt man gör på äpplen kan man väl säga. Astrid: Ja det är också kända för en stor marknad, Kiviks marknad. Jonny: Där har jag aldrig varit faktiskt. Astrid: Det är kul när man är litet barn men inte så kul när man blir äldre. Jonny: Hur är det där? Astrid: Det är otroligt massa knallar.

Jag tror det är Sveriges största marknad. Jonny: Så det är därför man alltid hört talas om den? Astrid: Ja. Jonny: Vad är det de säljer då? Astrid: Jag kommer inte ihåg riktigt. Men det är väl allt från skrot till mat. Jonny: Skrot till mat? Skrotmat? Astrid: Ja, så finns det karuseller och allt möjligt. Jonny: Allt för att lura pengar av folk. Astrid: Ja ungefär så.

Och massa knallar. Jonny: Vad är en knall? Astrid: En knalle är en person som är en handlare som åker med sitt pick och pack från marknad till marknad och ställer upp sitt stånd och säljer sina hemskheter. Jonny: Är knall ett skånskt uttryck. Astrid: Det vet jag inte.

Jag tror man använder det även i Småland. Jonny: Jag har aldrig hört det uttrycket förut. Astrid: Vi kommer väl åka till havet igen antar jag, och bada. Jonny: Ja bada borde vi göra Astrid: Och bjuda över lite goda vänner på barbecue och grilla Jonny: Ja på barbecue eller grillfest eller vad man kallar det.

Ja det skulle vara trevligt. Astrid: Det skulle det. Jonny: Vi ska ju vara kvar nästan en vecka här. Astrid: Ja det ska vi. Jonny: Hoppas vädret håller i sig. Astrid: Ja det verkar det göra: peppar, peppar, ta i trä. Jonny: Är du skrockfull? Astrid: En aning. Jonny: Jag märkte det precis, när du sa ”Peppar, peppar ta i trä”. Astrid: Men det är väl ett talesätt? Jonny: Men det säger man väl om man är skrockfull? Astrid: Ja man bör banka i bordet samtidigt. (knack, knack)

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s