Four Seasons

Study the transcript of this episode as a lesson on LingQ, saving the words and phrases you don’t know to your database. Here it is!

This ten minute recording is a monologue about the four seasons, the nature, the weather and about the things that make Sweden a special country to live in. It will give the listener some interesting facts about Sweden and the people living there.

Det som är speciellt med Sverige är ju de fyra årstiderna som vi har och utav dom så är nog våren en favorit.

Allting börjar bli mer och mer grönt och solen börjar skina mer och mer för varje dag som kommer. Sen börjar man ju att se alla knoppar i alla träd och så, det verkar som om folk blir lite gladare efter en lång vinter. Under våren så har vi till exempel första maj, där alla samlas och går till första maj brasan. Det brukar vara både barn och föräldrar, ungdomar, äldre.

Det är en plats där alla samlas och man tittar på elden som brinner och längtar efter sommaren, för det gör vi väldigt mycket i Sverige eftersom vi har en lång och kall vinter så är sommaren någonting väldigt speciellt för oss. Sommaren i Stockholm där jag bor är nog den bästa tiden, väldigt många människor samlas ute på restauranger och uteplatser och sådär. Midsommar till exempel är ju en annan högtid där man dansar runt midsommarstången och äter sill och potatis. Nu är det ju tyvärr så att vi svenskar vet ju hur det kan vara under Midsommar, det är inte alltid solen skiner utan vi garderar oss för regnet som ofta, ofta kommer under Midsommar så att det är någonting som vi är vana vid vi svenskar.

Men vi har lärt oss att acceptera det här och har vi tur så skiner solen under midsommar och under resten av sommaren också då. Vi har ju väldigt fina sjöar i Sverige, vi har ju sötvatten då så det är inte saltvatten och ibland så kan jag till och med själv tycka att det är lite kallt trots att jag har levt i Sverige hela mitt liv och badat och så, så man tycker att det är lite kallt att hoppa i vattnet och bada men man gör det. Sverige är ett väldigt grönt land, det finns väldigt mycket natur, träd och gräs. Vi har ren luft, rent vatten, det är någonting som vi nog är ganska stolta över vi svenskar. Sen kommer ju hösten med alla vackra löv i alla möjliga olika färger; gula, röda, gröna, bruna löv överallt.

Vissa tycker om hösten väldigt mycket men vissa är inte så förtjusta i hösten utan de känner att det är tråkigt att sommaren är över och att vi har en lång vinter framför oss. Vintern är ju en tid som är väldigt lång i Sverige men vintern innebär ju jul och jul är någonting som vi firar i Sverige och det är en speciell högtid det också. Man kan se juldekorationer i alla fönster och alla affärer i stan och vi dricker ju glögg. Glögg är ju någonting som är typiskt svenskt, då dricker man lite glögg och så har man russin och mandel i glöggen och den första glöggen kommer nog fram oftast under första advent. Sen så dricker man glögg fram till julafton och till och med nyårsafton då.

Julskinkan är ju också någonting som man tänker på när man tänker på jul, det är en väldigt, väldigt speciell tid för oss i Sverige. Sen finns det ju dom som inte tycker om julen såklart, de som anser att julen är en stressig tid och en tid då man måste springa runt i alla affärer och köa för att köpa julklappar. Men överlag så tror jag nog att dom flesta tycker om julen. Vi har ju även väldigt många fina djur i Sverige i naturen. Vi har ju älgen till exempel och vi har ju rävar, harar och så alla dessa fåglar och en massa rådjur har vi. De finns ju lite överallt då rådjuren, och även i Stockholm där jag bor så kan man se rådjur på platser där de kanske inte borde vara då, för deras egen säkerhet, nära motorvägar och bebyggelse.

Personligen så tycker jag väldigt mycket om rådjur. Vi har ju även grävlingar i Sverige och det är någonting som jag är ganska rädd för då, jag är rädd för grävlingar eftersom man har hört historier om hur grävlingar bits då och att man ska ha knäckebröd i skorna för att grävlingar inte ger upp förrän den hör att det ”knäcks” till så att säga. Nu vet inte jag om det här är någonting som stämmer eller inte men det är någonting som jag ofta tänker på när jag är ute och promenerar och där jag bor så har vi ganska mycket grävlingar då. Stockholm där jag kommer ifrån har ju väldigt mycket vatten runtomkring.

Stockholm är ju då en massa små öar och det här är ju någonting som jag är väldigt stolt över då, det är en mycket vacker stad och vi har väldigt mycket fåglar som sagt och vi tycker om våra fåglar så det är väldigt många personer som matar fåglarna.

Vi är väldigt måna om våra djur i Sverige och det finns lagar som säger att man måste hålla sin hund till exempel kopplad under vissa perioder då så att den inte skadar vilda djur som har fått ungar. Nu är det inte alla som respekterar det här utan det är ofta hundägare får skäll för att de inte kopplar sina hundar. Jag har ju själv varit hundägare så att jag vet ju vad det handlar om men, ja, min hund, han var inte intresserad av vilda djur.

Han ville bara leka med pinnar och bollar och han var till och med mig när jag matade fåglar och han brydde sig inte särskilt mycket om dom faktiskt men jag var ju tvungen att respektera dom lagar som finns då så att jag kunde inte ha honom lös under alla tider då och det var ju inte så populärt men han fick anpassa sig helt enkelt och det gick ju bra. Han var inte ens intresserad av katter men det är en annan historia han var en speciell hund då. Vill man åka till Stockholm så föreslår jag faktiskt att man åker dit under sommaren för att sommaren är ju som sagt en väldigt, väldigt fin tid i Stockholm.

Det finns väldigt mycket att göra under sommaren också och eftersom vädret kan vara lite trist under hösten då eller vintern så är det ju just många turister som kommer till Stockholm under sommaren, det kan jag varmt rekommendera. Vi har väldigt vackra byggnader i Stockholm och väldigt fin natur. Man kan ju även åka på kryssning till Finland. Det finns väldigt förmånliga priser, det är inte alls dyrt att åka på kryssning då. Då åker man med en färja som har det mesta som man kan tänka sig; bastu och bubbelpool och fina restauranger och bar och diskotek och spa för dom som tycker om spa. Sen kan man ju handla billigt då; parfymer och smycken och allt vad man kan tänka sig. Det är väldigt populärt att åka på kryssningar då och det kan vara trevligt att besöka grannlandet Finland.

Gotland är ju också ett populärt resmål då för många, speciellt många stockholmare. Det är en väldigt, väldigt vacker liten ö med medeltida byggnader och vackra stränder så att under sommaren så är det ju jättemycket människor i Visby, det kan vara svårt och hitta hotell och hotellrum till exempel under den här perioden så att det gäller att man är ute i god tid. Gotland är ju definitivt något som jag varmt rekommenderar.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s