Study this episode and any others from the LingQ Spanish Podcast on LingQ! Check it out.

André and Anders talk about the varying reactions to the swine flu in Scandinavian countries. Whereas in Sweden it has been portrayed by some media as the new black plague, in Denmark they seem to be dealing with it as just a regular cold, nothing to worry about. The podcast quickly escalates into a blatant tribute to the laid back country of Denmark.(André och Anders diskuterar det faktum att svininfluensans allvar porträtterats olika bland de nordiska länderna. Där man i Sverige ibland framställt det som att den nya pesten är här tycks man i Danmark inta en mer avslappnad attityd. Podcasten eskalerar snart till en ohämmad hyllning av det avslappnade landet Danmark.)
André: Välkomna till ännu en podcast med Anders och André.
Idag ska vi snacka lite om Danmark och relationen till Sverige lite så. Och spåra ut lite här och var som vi brukar göra.
Anders: Och vi ska börja långt bort, i medicinen.
André: Ja, precis. Det har ju snackats rätt länge om den här svininfluensan över hela världen faktiskt. Det började i Mexiko någonstans, va?
Anders: Ja.
André: Och har nu spridit sig som en löpeld över världen. Och har…Ja, den har ju kommit till Sverige nu i alla fall.
Anders: Ja det har den.
André: Den kända popartisten Jens Lekman har ju fått den för övrigt.
Anders: En av de första.
André: Fast han bor ju inte Sverige. Det är en parentes. Men i alla fall. Det som är intressant i sammanhanget är ju att de olika…Alltså hur media bevakar…
Anders: Ja, hur de bevakar eller hur de framställer influensan, alltså hur grav den är.
André: Och hur detta påverkar befolkningen och deras rädsla liksom.
I Danmark finns ju en uppfattning om att detta är inte värre än en vanlig influensa och att man därför bara har skaffat vaccin till drygt 30% av befolkningen, nåt sånt tror jag det är. Medan vi i Sverige då har man ju köpt in för 100%, till hela…
Anders: 200% väl? Var det inte två doser per person?
André: Ja, ifall man skulle tappa bort den ena dosen på hemvägen. Nej, men det tyder ju på någonting att svenskar är ganska såhär ”uptight”, liksom rädda för…
Anders: Ja, fast frågan är vad som är hönan och ägget. För i Sverige är ju de flesta ganska rädda för svininfluensan, men det är ju för att…Den första gången jag läste om svininfluensan, när den bara fanns i Mexiko, så var det liksom ”Oj, nu är pesten tillbaka”
André:”Pesten är tillbaka, nu kommer det bara, folk kommer trilla av pinn…”
Anders: Det är bara en tidsfråga innan den når Sverige och alla kommer bara dö som flugor, det var budskapet redan från början. Och då blir man ju rädd klart.
André: Det är klart man blir.
Anders: Men så har det inte varit i Danmark och andra länder.
André: Och där har vi ju en intressant fråga, det handlar ju kanske inte bara om svininfluensan, utan om att man…Svenskar i regel blossar upp saker för mycket, i allt de gör eller, finns det någonting i det svenska lynnet som gör det eller? Och finns det något i det danska som gör att de tar det lite lugnare liksom?
Anders: Ja, man kan undra.
Det är ju ett faktum att Sverige är…Att svenskar är väldigt rädda, ängsliga sådär. Vad heter den här…Vad är han? Psykiatriker tror jag. Eberhardt heter han va? Han skrev en bok som heter ”I trygghetsnarkomanernas land” eller något sånt där, där han beskriver just hur fruktansvärt överbeskyddande eller vilket behov av överbeskydd den svenska befolkningen har.
André: Och vi har ju alltid, vi har ju lärt oss att staten alltid kommer att ta hand om allting också på något sätt.
Anders: Ja, det finns alltid…
André: Vi har ju en väldigt stor tilltro till staten som sådan. Det har väl med det här folkhemsbygget och socialdemokratin att de har fått regera under många år och så. Medan i Danmark så finns det en mer…
Anders: De tar det lite mer för vad det är kanske.
Samtidigt undrar man ju…Är det så då att den svenska…Är den svenska bilden av den fel då?
André: Ja, eller är den danska bilden fel? Det kan man ju också undra, för det har man ju inte facit på än
Anders: Nej, exakt det får vi väl bara se nu i höst…Men i alla fall det viktigaste är väl kan man säga, eller det som är intressantast är ju att danskarna inte blåser upp det här till någon storm. På något sätt förvånar det inte att det är just det danska folket, eller dansk media som håller ner på…Som är lite mer nyanserade liksom. För det känns som att danskar i allmänhet är väldigt…Ja, vad ska man säga?
André:”Laidback”?
Anders: Laidback är väl det bästa ordet.
André: Jo, det har man ju märkt. Bara man är på besök i Köpenhamn eller något sånt, eller på Roskilde eller var som helst. Alltså jämför Roskildefestivalen med Hultsfred. Det är en stor skillnad liksom.
Anders: Det känns som att folk har fötterna på jorden på något sätt.
André: Ja, kanske lite för mycket ibland. Nej, men det känns som att det är två ytterligheter. Att det…
Anders: Och de pratar ju om den ”tråkiga svensken” ibland. Så att det är ju ingen…Det är ju verkligen så.
André: Det här är ju intressant också att man kan jämföra Skåne, alltså den södra delen av Sverige, och övriga Sverige så kan man ju säga att Skåne har nästan på vissa plan mer gemensamt med kontinenten, Danmark, Tyskland lite historiskt sett än vad övriga Sverige har. Att man, om man ser den här generella stereotypa bilden av Sverige så är den oftast förknippad med, ja inte Skåne i alla fall, utan mer från liksom Småland. Över Småland och uppåt med de här röda stugorna. Men om du kollar på landskapet i Skåne så är det ju oftast ganska platt och man har massa gemytliga hus och så.
Anders: Jo, verkligen, det är faktiskt en skillnad. Jag tror det är en skillnad också – nu ska man inte bli för kategorisk men – alltså det sociala klimatet i Malmö kontra Stockholm till exempel.
Jag har på många håll fått höra att det är mycket mer ”armbågarna utåt” i Stockholm och sådär. Sen kanske det bara är en stereotyp bild av ”den elake Stockholmaren” liksom men…
André: Det är sant till viss del. Det beror nog på vilken bransch och vad man pratar om. Men det är oftast att stockholmare har någon form av, de har en ganska gemytlig bild av Malmö.
Anders: Ja, och vi har en ganska negativ bild av Stockholm tror jag.
André: Ja många har ju det som kommer söder ifrån så att säga. Att det är så hektiskt, och stress och press och en kall stad.
Anders: Ja, och att alla är pefekta. Utåt sett.
André: Men det har nog också att göra med att det är huvudstaden på något sätt.
Anders: Ja, det är ju säkert så. Det ska alltid vara så, att man föraktar huvudstaden när man inte är därifrån.
André: Men, vi har ju också det här med våra, alltså inflyttningar. Svenskar gillar att, framförallt nu – nu är ju kursen ganska hög om man kollar på den danska kronan – så det är ju ganska lukrativt att åka och jobba i Danmark men fortfarande bo kvar i Sverige då så att säga. Så att det har ju…Jag tror att…Det märker man ju bara om man åker till Köpenhamn att det är jäkligt många svenska som jobbar där i klädaffärer och restauranger och så.
Anders: Ja, det är ju säkert så. Det är ju lätt liksom.
André: Det är lätt att få jobb där.
Anders: Att bara åka över bron och…
André: De har inte den här grejen att…Den här åldersrasismen heller direkt. Eller någon annan diskriminering som vi har här i Sverige lite, att man måste vara rätt kön, rätt ålder, rätt…
Anders: Ja, allting.
André: Etnicitet.
Anders: Och det är en himla apparat att få ett jobb i Sverige.
André: Man måste ha rätt namn också. Man får inte ha något sånt här Mustafa Ahmed eller något utländskt.
Anders: Fast undrar hur det är i Danmark på den fronten. För Danmark är ju inte kända för att vara främlingsvänliga.
André: Nej jag tänkte på det också
Anders: Men de är säkert bättre på det också…
André: I Köpenhamn tycker jag ändå jag märker en viss multikulturell…Men det är ju en stor stad så att det är ju alltid så men…Alltså i hela Danmark så är det nog en…Det finns en främlingsfientlighet där.
Anders: Ja, jo, det har ju varit mycket prat om det. Men…
André: Men sen är det ju väldigt många danskar som åker hit också och…Jag antar att de har någonting att hämta här
Anders: Ja, jag undrar ofta varför danskar åker till Malmö på…Alltså danska turister. Köpenhamn känns som en helt annan, känns som en bättre stad än Malmö faktiskt.
André: Ja men det är väl något som lockar. Jag vet att de har…Jag tror att det är många som har bosatt sig här för att det är billigare…
Anders: Ja, det är klart, det är väl en…
André: Sen att det är jäkligt tråkigt här, det är en annan sak. Men det kanske vill ha lite såhär, ”den tråkiga svensken”, efter alla…
Anders: Sköna…
André: …gemytliga get-togethers i Köpenhamn.
Anders: Ja.
De behöver den pausen kanske.
André: Jag tycker vi har rett ut det här helt enkelt. Till fullo.
Anders: Danmark och Sverige är…
André: De är som två…
Anders: De är som ”Spara och Slösa”.
André: Förklara ”Spara och Slösa”
Anders: Spara och Slösa är väl, jag vet inte vem som skrev den
André: Sparbanken!
Anders: Det är säkert någon statlig grej.
André: Jag tror det är Sparbanken,
Anders: Är det det?
André: Alltså den som nu heter Swedbank. På det gamla goda 80-talet så tror jag att det var Sparbanken som hittade på det där Spara och Slösa
Anders: Det handlar om två systrar, en serie var det eller en bok eller något. Om två tvillingsystrar, va? Där den ena var himla slösaktig och den andra var allmänt präktig och sparsam. Och sen vann ju alltid Spara, för att hon…
André: Såklart. Det kan ju ha varit något statligt också.
Anders: Ja, jag undrar…
André: Det känns som det. Pappa staten han kommer och…
Anders: Ja, det kändes nästan så. Jaja.
André: Danmark är Slösa och vi är Spara. Det säger vi. Gött.