This and all episodes of this podcast are available to study as a lesson on LingQ. Try it here.

André and Anders continue their discussions of Swedish phenomena. This week they talk about Systembolaget and the state monopoly that regulates sales and consumption of alcohol in Sweden. André och Anders fortsätter att diskutera svenska fenomen. Den här veckan pratar de om Systembolaget och det statliga monopolet som reglerar försäljning och konsumtion av alkohol i Sverige.
André och Anders fortsätter att diskutera svenska fenomen. Den här veckan pratar de om Systembolaget och det statliga monopolet som reglerar försäljning och konsumtion av alkohol i Sverige.
André: Hej och välkomna till Anders och Andrés podcast. I dag tänkte jag göra såhär att jag har tre ämnen på lut och sen tänkte jag säga dem så får du bestämma vad vi pratar om.
Anders: Ok, ja.
André: Mm.
Första ämnet är ”Ungas syn på demokrati i Sverige”. Det andra är ”Systembolaget”, och det tredje är ”Kungen”.
Anders: Ok, hur har du valt ut de här ämnena?
André: Nja, det är som vanligt att jag har följt med i mediabruset, det är ganska… Ja, lite såhär…
Anders: Sitter hemma och ”slösurfar” på arbetstid?
André: Ja, precis.
Vem gör inte det liksom?
Anders: Ja.
Det är frågan då ska vi se, vad sa du nu?
Demokrati… Ungas syn på demokrati? Och kungahuset? Som har fått mycket uppmärksamhet nu på sistone och… Systembolaget?
André: Ja, precis.
Anders: Nej då tycker jag vi tar att… Då tar vi och pratar om Systembolaget.
André: Ok. Mm.
Anders: För att… Ska jag motivera mitt val eller?
André: Ja, det får du gärna göra om du vill.
Anders: Nja, men det känns väl som en… Alltså, på många sätt känns det som att vi har uttömt varje svensk företeelse som finns…
André: Ja…
Anders: Under de här åren… Men Systembolaget just är ju faktiskt… Jag vet inte om det är just, om det är specifikt för Sverige det systemet? Men det känns som det. Det känns ofta när man träffar folk utomlands så är det någonting man tar upp förr eller senare: ”Har ni hört talas om Systembolaget?”
André: Mm, ja, det är ganska roligt om man har utländskt besök här i Sverige så vill de alltid såhär: ”Åhh! Ta kort på Systembolaget! Nej, jag trodde det var en myt men det är sant, liksom”. Men finns det, vet du det, om det finns något liknande i andra länder? Jag vet att Finland har väl något liknande som heter ”Alko”?
Anders: Jaså? [laughs]
André: Ja, men jag tror också att de säljer vin och mellanöl i alla fall i livsmedelsaffärer.
Anders: I Finland?
André: Ja, jag tror det.
Anders: Ja, det känns som att Finland… Alltså man förknippar ju Finland mycket med supa och alkohol.
André: Mm. Norge? Vet jag faktiskt inte. Jag kan tänka mig att de har något form av system.
Anders: Danmark har ju definitivt inte det.
André: Nej… Danmark har vi pratat om innan va?
Anders: Ja.
André: Vi var säkert inne på det med ölkulturen, det behöver vi nog inte gå in på.
Anders: Nej. Exakt.
Men ska vi förklara då vad Systembolaget är, för våra antagligen utländska lyssnare? Ehm, ja, nu kan jag ju inte exakt historien kring Systembolaget, men man kan säga att det är ett uttryck för en ganska restriktiv svensk alkoholpolitik. Det är ju så att all alkohol som säljs i Sverige regleras av staten via då… Ja, en kedja av butiker. Kan man säga så? Ett statligt bolag, helt enkelt, som kallas Systembolaget, som heter Systembolaget.
André: Ja, och så har de en grön och gul, fin skylt.
Anders: Ja, och ligger ofta i anslutning till apotek…
André: Ja… [laughs]
Anders: …socialen…
André: Så att man kan köpa… Ja, precis socialen. Så att man kan köpa sin sprit först och sen så kan man gå in och köpa sin Treo för att bota baksmällan.
Anders: Precis. Resorb.
André: Resorb, ja…
Anders: Men, ja och tanken är väl att… Helt enkelt, folk inte ska dricka för mycket alkohol. Det ska vara svårt att… Eller för det första… Det ska inte vara så lätt att få tag på alkohol helt enkelt, som det är i andra länder. Att man kan gå in och köpa en camembert och till det köper man en flaska vin liksom. Det går inte i Sverige. Utan då får man först gå till en livsmedelsbutik, som Ica till exempel.
André: Ja.
Anders: Och efter det, eller innan det får man välja själv, går man då och köper sin alkohol.
André: Ja.
Anders: Och tidigare var det väl till och med så att det var stängt på…
André: Lördagar och söndagar.
Anders: Ja, lördagar och söndagar.
André: Ja, precis.
Anders: Söndagar är det fortfarande stängt?
André: Ja, det är det. Då går det inte att supa här i Sverige.
Anders: Nej.
Det kanske i och för sig, kanske är skönt.
[laughs]
André: Jag är faktiskt… Jag antar att det har sin upprinnelse i… Alltså, vi har ju supit sjukt mycket här i Sverige, förr i tiden.
Anders: Mm.
André: Och som vanligt har vi ju inte läst på det här alls, så vi har ju inga källor eller fakta att komma med här…
Anders: Vi kan säga det kanske att ordet ”supa” har ju lite av en vulgär eller grov klang till sig.
André: Ja, och man får ju oftast en… Man kan nästan härleda det till gamla tider lite också. En dräng som ligger i ett dike och har supit ner sig liksom. Det är lite det ”gamla Sverige” liksom.
Anders: Skulle man kunna säga att supa är… Att det motsvarar ”binge drink”, är inte det så att säga den engelska motsvarigheten?
André: Det är möjligt, jag har aldrig hört talas om det uttrycket.
Anders: Jo, men jag tror det.
När man helt enkelt… Snarare… Myten om svensken är väl att den dricker, kanske inte så ofta… Eller ja…
André: Den dricker på helgerna
Anders: Den dricker på helgerna…
André: Och ingenting i veckorna…
Anders: Precis. Och när den väl dricker då så dricker den kanske mer än vad den borde göra.
André: Ja.
Exakt.
Anders: Snarare än då den stereotypa bilden av en Sydeuropé är ju att man tar ett glas vin eller två varje kväll och sen är det bra med det.
Jag tror inte det stämmer.
André: Nej, jag skulle vilja säga att båda myterna, både den kontinentala myten och den svenska myten, är felaktig. För att nu har ju vi börjat dricka alkohol på vardagarna också och alltså anammat ett traditionellt sett kontinentalt sätt att dricka. Medans jag har ju hört fransmän som super till det på helgerna också. Plus att de tar ett glas vin till maten…
Anders: Ja, precis sådana där myter är ju ofta överdrivna.
Och dessutom finns det väl, ja det var väl nyligen en ny… Nya siffror pekar väl på att unga människor i Sverige faktiskt dricker mycket mindre än vad de gjorde förr?
André: Jaha? Det är möjligt.
Anders: Ja, jag läste någonting om det i går, eller i förrgår. Ja så att… Ja, men i vilket fall så har vi det som kallas Systembolaget.
André: Men hur ser du på det här, debatten kring att man skulle ta bort monopolet?
Anders: Ja, alltså…
André: Visa nu dina liberala…
[laughs]
Anders: Ja, precis. Nej men det som har diskuterats mycket på sistone är väl huruvida man för det första ska tillåta gårdsförsäljning av vin, alltså att vinproducerande svenska gårdar ska få sälja sitt eget vin till besökare då… Och det menar ju många skulle bli ett första steg mot ett avskaffande av monopolet. Men just den grejen… Jag har ju svårt att se att människor som kanske dricker, som missbrukar alkohol, att de en fredagskväll eller torsdagskväll såhär tänker: ”Åh, nu måste jag ha tag på en flaska vin för 250 spänn från en lokal vinodlare mitt på landsbygden” liksom.
Och tanken är väl att man ska behöva vara med på någon slags vinprovning eller föreläsning innan och sådär. Alltså, det känns som att det är lite väl överdrivet och kalla gårdsförsäljning en öppning mot avskaffandet av monopolet.
André: Ja, verkligen.
Anders: Men sen så tycker man såklart att det är…. Det är ju väldigt… Alltså, rent praktiskt vore det ju väldigt trevligt att kunna köpa alkohol i livsmedelsbutik när man köper mat, alltså självklart vore det ju trevligt.
Men samtidigt så har ju Sverige antar jag väldigt låga… Alltså om man tittar på folkhälsostatistik och sådär så tror jag faktiskt att Sverige har ganska låg statistik när det gäller alkoholrelaterade skador.
André: Ja, exakt.
Anders: Så det har ju onekligen en effekt på folkhälsan, men samtidigt kan man ju då invända att folk borde väl kunna få…
André: Jo, absolut. Jag har inget emot Systembolaget sådär egentligen men det finns massa konstiga företeelser som är helt onödiga. Som till exempel att det inte finns kylda drycker på systemet.
Den officiella anledningen är ju då att det skulle bli fler alkoholister, vilket är helt sjukt egentligen…
Anders: Att det skulle vara lockande att köpa sig en kall öl?
André: Ja, för det är ju som den svenska komikern Magnus Betnér säger i sin stand-up, alltså: ”Är man alkoholist så tror jag inte det spelar så stor roll. Då kan man nog klämma en ljummen öl…”
[laughs]
Anders: Precis, ja det är ju det omvända mot gårdsförsäljning kan man säga. De som har problem…
André: Precis som att det skulle vara… Att kylda drycker skulle vara det som får en att tippa över till den totala alkoholismen, det är lite roligt.
Anders: Ja, det är det.
André: Men det är verkligen så enligt lagen.
Anders: Ja det kanske… Man kanske skulle kunna ha kvar Systembolaget men att man gjorde det lite mer inbjudande ändå… Alltså att alkoholen säljs i statens regi men att man kanske då piffar till systembolagen lite, just med kylda varor, man kanske skulle kunna köpa lite ost då, eller mat, eller vad som helst, alltså att man gör det till en trevligare upplevelse att handla alkohol. För just nu känns det ju nästan som att man går in på ett apotek och köper alkohol.
André: Ja, verkligen.
Men det är ju det som är grejen, det ska inte vara trevligt.
Det ska vara något nästan skamfyllt att gå in på systemet.
Anders: Ja.
André: Det är ju ofta ganska såhär tråkig inredning…
Anders: Ja, det är det verkligen. Och sen är det ju, jag vet inte, det är ju lite motsägelsefullt. En hel butik som bara säljer sprit och vin och sen är den tapetserad med skyltar: ”Drick lagom” och ”Såhär förhindrar du…”… Alltså, det är väldigt motsägelsefulla budskap man får på Systembolaget
André: Ja, precis.
”Här, vi erbjuder er öl, sprit och vin men helst ska ni inte dricka det. Helst ska ni avstå”.
Anders: Och det är ju samma sak med Svenska Spel då, som är det svenska statligt ägda spelbolaget, där är det ju samma sak. ”Här kan ni spela, men gör det inte”.
André: Nej, jag tror vi får avrunda här helt enkelt och avhandla de två andra ämnena i nästkommande podcasts.
Anders: Ja, det kan vi göra.
André: Jepp!